Conferinta de lansare a proiectului

RAPORT DE EVENIMENT CONFERINTA DE LANSARE A PROIECTULUI 
« INFIINTAREA CENTRULUI EDUCATIONAL COMUNITAR PENTRU ROMI IN COMUNA LUNA, JUDETUL CLUJ » Cod PEL 104
din data de 20.02.2015
 

Desi a fost programata in prima luna de derulare a proiectului (noiembrie 2014), conform Graficului Grantt aferent Cererii de finantare, conferinta de lansare a proiectului a avut loc cu intarziere, respectiv in 20.02.2015. Consideram ca aceasta intarziere nu este de natura a periclita derularea proiectului cu atat mai mult cu cat in presa scrisa si online au fost publicate anterior comunicate de presa privind proiectul.
In vederea organizarii conferintei s-au desfasurat urmatoarele activitati :
- achizitionarea de materiale publicitare (afise si pliante de prezentare a proiectului);
- redactatarea si transmiterea invitatiilor de participare catre reprezentantii institutiilor de resort din Cluj (Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Cluj, Inspectoratul Judetean Cluj, Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala Cluj, Fondul Roman de Dezvoltare Sociala - operator de program). De asemenea, au fost invitati reprezentanti ai partenerilor Scoala Gimnaziala Luna si Asociatia pentru Promovarea Incluziunilor Sociale Campia Turzii, precum si reprezentanti ai Grupului de Initiativa Luna ;
- intalnirea cu partenerii (Scoala Gimnaziala Luna si Asociatia pentru Promovarea Incluziunilor Sociale), in care s-au stabilit sarcinile si rolul fiecaruia in cadrul conferintei de lansare a proiectului.

Locatia aleasa pentru desfasurarea evenimentului de lansare a fost sala de festivitati aflata in incinta corpului vechi de cladire al Scolii gimnaziale Luna, cladire care va fi reabilitata in cadrul proiectului si acreditata ca si Centru educational comunitar pentru romi.
Nu intamplator a fost aleasa ca data a evenimentului ziua de 20 februarie, aceasta avand o insemnatate aparte pentru etnia roma. Incepand cu anul 2011, aceasta zi a fost declarata oficial "Ziua dezrobirii romilor din România", fiind data la care a avut loc semnarea de către Barbu Stirbei a unui act prin care romii au fost eliberati din sclavie. 20 februarie 1856 reprezintă pentru romii din România data la care a fost eliberata din sclavie ultima categorie de robi ce apartineau proprietarilor particulari. Dezrobirea romilor a fost promulgată prin "Legiuirea pentru emancipatia tuturor tiganilor din Principatul Românesc" de domnitorul Barbu Stirbei, pe baza unui text întocmit de Petre Mavrogheni si Mihail Kogălniceanu.
La conferinta au participat un numar de 20 de persoane, dintre care membrii echipei de management, ai echipelor de implementare din partea partenerilor, reprezentanti ai institutiilor publice.
Conferinta a inceput cu discursul primarul comunei Luna, Laurentiu Tör, acesta facand o descriere generala a proiectului, mentionand bugetul alocat din care finantare nerambursabila, finantatorii si perioada de derulare a proiectului.
Razvan Soporan, in calitate de coordonator de proiect, a facut o detaliere a cum felului in care s-au pus bazele acestui proiect, care este situatia actuala si problemele carora li se adreseaza proiectul dar si indicatorii, obiectivele si rezultatele asteptate in cadrul proiectului.
Irina Călbăjos, în calitate de partener in proiectului si reprezentant APIS (Asociaţia pentru Promovarea Incluziunii Sociale), se referea la modalităţile de abordare incluzivă şi socio-educaţională a proiectului care vizează copii cu un nivel crescut al sărăciei şi cu un nivel educaţional scăzut; din 850 de persoane din comunitate, peste 360 sunt fără studii sau cu studii medii inferioare, aşadar unul dintre obiective ar fi inclusiv implicarea părinţilor în dezvoltarea educaţională a copiilor, asta cu atât mai mult cu cât din 100 de copii cu vârste între 6 şi 15 ani, doar 65 sunt înscrişi la şcoală.
Directorul Scolii Gimnaziale Luna, Maria Rus, confirma că există copii care sunt sprijiniţi mai puţin atât în familie, cât şi în societate. A scos în evidenţă si ideea implicarii parintilor, spunand că "nu doar şcoala e aducătoare de educaţie, nu doar şcoala poate fi responsabilă pentru educaţia unui copil" aşadar, prin atragerea părinţilor, prin consilierea acestora, ei vor putea chiar să ofere un sprijin mai mare şcolii în momentul în care contribuie la educaţia copiilor, iar cu un astfel de sprijin oferit de părinţi şi chiar cu o schimbare de mentalitate la nivelul familiei se poate ca proiectul să ajungă la rezultatele pe care şi le-a propus.
Gina Roşescu, din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, lăuda iniţiativa de la Luna, speranţele fiind ca la finalul celor 18 luni de proiect atât copiii, cât şi părinţii să cunoască un beneficiu şi să aprecieze ce s-a întâmplat pe parcursul derulării proiectului.
Liliana Chiriac, inspector şcolar pe parte de comunitate rromă, s-a referit la abandonul scolar. Din cei 5.620 de copii declaraţi rromi şi care sunt integraţi în sistemul educaţional, 2378 sunt la nivel primar, iar dacă 2.100 sunt la nivel gimnazial, la nivel liceal mai ajung abia 800. Totuşi cea mai mare rată a abandonului şcolar se observă la trecerea de la ciclul primar la cel gimnazial. Demararea unui astfel de proiect la Luna este dovada că toţi cei implicaţi în proiect îşi asumă educaţia, ceea ce e un lucru bun, cu atât mai mult cu cât implementarea proiectului nu e uşoară şi cere mult timp. S-a subliniat beneficiul pe care il are intreaga comunitate dintr-un astfel de demers, si nu numai comunitatea roma.
La finalul conferinţei de lansare, primarul Laurenţiu Tör a dorit să le mulţumească pentru prezenţă invitaţilor, dar şi celor implicaţi în proiect pentru munca pe care o vor depune.
La conferinta de lansare a proiectului au fost prezenti si reprezentanti ai mass-media (Ziarul 21 - Marian Oprea si publicatia on-line Turda News - Gelu Florea), publicatii care au marcat desfasurarea conferintei de lansare prin aparitia unor articole referitoare la acest eveniment.

 

 

Coordonator de proiect
Razvan Soporan


Download fisier atasat: poze conferinta 20.02.20015.7z