A început cursul de sudor la Luna

Anunțăm o noua etapă de implementare a proiectului AVATAR, Acţiuni cu Valoare Adăugată pentru Ţară prin Antreprenoriat şi Recalificare în comuna Luna. Este vorba despre demararea cursului de sudor, curs calificare nivelul 2, 720 ore. Începem cursul, oficial din data de 16 decembrie, cu 20 de participanți. Cursurile se vor desfășura la Școala Gimnazială Luna. Cursul presupune 1/3 ore teorie și 2/3 ore practică.
Un studiu al APT Group a concluzionat că deși meseria de sudor nu necesită absolvirea studiilor superioare, salariul unui sudor este cât al unui inginer. Mai mult, un sudor poate avea un salariu cu 50% mai mare decât cel de la nivelul întregii economii (de aproape 1.700 de lei net pe lună) şi decât al angajaţilor cu studii superioare. Anunțurile de pe site-urile de recrutare on-line relevă faptul că piața muncii românească are mare nevoie de meseriași de acest gen; candidații însă trebuie să facă dovada calificării și/sau experienței.
Ce presupune meseria de sudor? Munca de operator sudură este aceea de a pune cap la cap anumite părţi metalice prin diverse proceduri de sudură. Sudorii pot fi specializaţi pe diferite tipuri de sudură. Obligaţiile postului de sudor includ: să pregătească suprafeţele de sudat, să le niveleze, să fixeze şi să trateze metalele de sudat, să regleze şi să fixeze echipamentul de sudură, să verifice rezistenţa sudurii, să asambleze şi să preseze piesele de sudat, să taie materialele metalice cu oxigen, plasmă sau laser (manual sau cu maşini de tăiat), să sudeze, să finiseze şi să îmbine părţile diferitelor construcţii din metal sau aliaje de metal cu sudură cu arc electric sau sudură gaz prin diferite procedee, să finiseze părţile sudate, să le cureţe şi să le testeze calitatea.


Poza A început cursul de sudor la Luna