Informarea și consilierea profesională personalizată

Proiectul Avatar implementează măsuri active integrate și personalizate de informare, consiliere profesională, mediere, formare profesională și consultanță pentru inițierea unei afaceri. Prin oferirea de consiliere profesională personalizată membrilor grupului țintă aceștia sunt orientați înspre autoevaluarea propriilor competențe și conștientizarea nevoilor proprii de formare. Apoi, ei vor ști cu siguranță care le sunt aspirațiile individuale și vor fi îndrumați înspre cercetarea oportunităților de angajare existente, având deja capacitatea de  identifica și aplica pentru un loc de muncă potrivit. Prin intermediul consilierii urmărim și stimularea stimei de sine și auto-motivării, pentru ca individul să evolueze în mod constant în carieră, să aibă inițiativă antreprenorială. Pe cale de consecință, sansele lui/ei de integrare socio-profesională vor fi infinit mai mari.

            Consilierea este o formă de asistență necesară tuturora, deoarece oferă prilejul unei evaluări a individului și luării unei sau mai multor decizii în legătura cu viitorul carierei sale. Piața muncii este un mediu capricios, complicat, în continuă schimbare, dar nu este nicidecum un mediu inaccesibil (decât pentru cei neinformați sau neîncrezători ).

De aceea, specialistul-consilierul va implementa instrumente specifice care duc la identificarea aptitudinilor fiecăruia pentru practicarea unui anumit tip de profesie, la descoperirea și conștientizarea preferințelor fiecăruia. Omul își ca cunoaște punctele tari ale personalității, valorile personale, interesele, nevoile pe care le are relativ la un loc de muncă potențial, va dobândi sentimente de siguranță și curaj, va fi inițiat în tactica introspecției. Consilierea nu oferă ghidare doar pentru următorul pas, ci trasează o linie directoare pentru întreaga carieră a individului.

Mai mult, informarea este cheia rezolvării unei nevoi. Obstacolele în carieră vor fi depășite prin clarificarea unor puncte cheie: cum funcționază mediul muncii, ce prevede legea cu privire la piața muncii, ce înseamnă un interviu pentru un job, ce fel de competențe sunt cerute de anumiți angajatori, în funcție de domeniul de activitate, ce presupune redactarea unui CV, etc.

            Și întregul proces, dincolo de formarea profesională, implementat în cadrul proiectului Avatar cu fiecare dintre membrii grupului țintă, este un proces personalizat, adaptat situației fiecăruia, pentru a evita sentimente contradictorii, neclare și copleșitoare. Este vorba despre șansa unui nou început, acordat unui grup țintă considerabil. Odată consiliați, acești oameni vor deveni lideri de opinie pentru cei din jurul lor.