REVITALIZAREA PIETEI MUNCII IN ZONA RURALA LUNA

"imagine
Oportunitatile pentru oamenii din comuna Luna care vor sa munceasca si obiectivul proiectului AVATAR
Primaria Luna, partener in cadrul proiectului Avatar este o institutie a administratiei publice locale, avand in componenta 3 localitati: Luna - resedinta comunei, Luncani si Gligoresti. Teritoriul administrativ al comunei ocupa o suprafata de 5328 ha, avand o populatie de circa 5000 locuitori.
In acest context, institutia promoveaza cresterea oportunitatilor de angajare pentru persoanele din mediul rural, inzestrarea acestora cu noi calificari, in special non-agricole si inlaturarea barierelor pentru persoanele care doresc sa devina antreprenori. Actualmente se inregistreaza 1 antreprenor la fiecare 50 de locuitori. Prin fondurile POSDRU pe care primaria Luna le-a accesat deja, la care se adauga intentia de a accesa viitoare finantari, institutia isi propune sa revitalizeze piata muncii locala.
In primul rand, este foarte important ca oamenii să creadă în ideea de dezvoltare rurală pe piata muncii. Atunci cand locuitorii comunei Luna au fost consultati cu privire la necesitatile lor ei au stiut sa exprime clar ceea ce au nevoie sa fie imbunatatit, insa in planul urmator, cand au fost intrebati cine trebuie sa faca schimbarea, ei au avut dificultati in a-si exprima adeziunea, sugerand oarecum ca deciziile nu sunt ale lor. Diferenta de atitudine trebuie subliniata aici - individul, prin alegerile lui, este motorul schimbarii statutului personal pe piata muncii.
In calitate de autoritate publica locala, Primaria comunei Luna detine o vasta experienta in gestiunea si implementarea proiectelor de dezvoltare locala si comunitara. In acest sens, partenerul a realizat: reabilitarea caminelor culturale din satele comunei, cu scopul de a le transforma in centre de dezvoltare comunitara; reabilitarea scolilor si gradinitelor; constructia unei baze sportive, compusa din sala de sport si teren sintetic, pentru promovarea sportului si unui stil de viata sanatoasa la nivelul populatiei comunei; reabilitarea centrelor medicale, pentru mentinerea starii de sanatate a populatiei; proiecte de dotare cu utilitati (electrificare, alimentare cu apa, epurare ape uzate) in satele comunei; executia retelei de canalizare; la nivelul Scolii Gimnaziale Luna a fost angajat mediator scolar; s-a solicitat Directiei de Sanatate Publica angajarea unui mediator sanitar; a fost constituit la nivelul comunei Luna, Grupul de Lucru Local in vederea integrarii comunitatii rrome; a fost atribuit in folosinta gratuita un imobil Asociatiei Comunitare Luncani, asociatie care are ca scop incluziunea categoriilor sociale defavorizate, printre care si cei de etnie rroma.