Beneficiile proiectelor ce vizeza dezvoltarea competentelor umane pentru comunitatile rurale

Scopul Programului Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, adaptat nevoilor curente din comunitatile rurale, este in principal acela de a revitaliza piata muncii. Oamenii de la sate au nevoie de incredere, de competente si calificari noi si de facilitarea insertiei de piata muncii. Pasii de urmat sunt multi, uneori anevoiosi din cauza rezistentei unor persoane la schimbare, insa proiectele implementate prin finantare POSDRU reprezinta a doua sansa pentru oamenii de la sate. Indraznim sa spunem ca acestea reprezinta cea mai buna sansa pentru cariera decenta si pentru dinamizarea a unor zone afectate de probleme socio-economice.

Proiectele care ce se desfasoara in mediul rural, similare cu proiectul AVATAR, implementat la Luna, urmaresc sa ofere o serie de activitati, instrumente si servicii integrate pentru sprijnirea urmatoarelor grupuri de persoane: persoane inactive, persoane casnice, persoane implicate in agricultura de subzistenta, someri tineri, someri de lunga durata, persoane in cautarea unui loc de munca, femei victime ale violentei, tinere femei in familii monoparentale, familii cu mai multi copii, persoane de etnie rroma, persoane fara instruire, persoane necalificate.
Prin aceste proiecte, de multe ori in premiera la sate, se aplica masuri active integrate și personalizate de informare, consiliere profesională, mediere, formare profesională și consultanță pentru inițierea unei afaceri. De asemenea, dezvoltarea competentelor TIC si celor antreprenoriale constituie obiective importante in cresterea calitatii si competitivitatii resurselor umane si incurajarea infiintarii de noi afaceri.
Mai mult, se urmărește sprijinirea si incurajarea populatiei rurale în procesul de autoevaluare a propriilor competențe, de conștientizare a nevoilor de formare.
Expertii care lucreaza in aceste proiecte fac o analiza si sumarizare a oportunităților de angajare existente in zona rurala vizata si cauta sa intalneasca forta de munca instruita cu potentiali angajatori locali. Acest deziderat se atinge adesea prin sesiuni de discutii directe intre echipa proiectului si principalii angajatori din zonele de implementare. Mai departe, se organizeaza targuri de job-uri locale, work-shop-uri sau ateliere pentru dezvoltarea competentelor.
Cea mai importanta etapa a proiectelor ce vizeaza dezvoltarea capitalului uman furnizarea programelor de formare profesionala oferite grupului tinta. In aceasta etapa expertii de implementare consulta nevoile reale ale angajatorilor locali si in functie de acestea stabilesc cursurile de calificare/recalificare/specializare oferite.
Aceste cursuri sunt gratuite pentru membrii grupului tinta, carora li se asigura formare profesionala de calitate, acreditata ANC, conditii de instruire propice, transport catre sediile de formare, hrana la cursuri, respectiv subventii si premii, in cele mai multe cazuri.

Activitatile desfasurate in cadrul proiectelor POSDRU, rezulta in cresterea capacitatii organizatiilor ce le implementeaza de identificare a oamenilor și de mediere ocupationala, respectiv de diversificare a economiilor locale în sectoare non-agricole prin deschiderea de noi afaceri.
Investitiile in oameni sunt cele mai importante beneficii ale proiectelor implementare in mediul rural.


Download fisier atasat: poza 1.png